Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes! Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief

Malaysia

Maleisië was een Britse Kolonie en bestaat uit twee delen die worden gescheiden door de Zuid-Chinese zee.

Malakka (of West-Maleisië), dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit
Oost-Maleisië dat bestaat uit Sabah, Sarawak, Labuan, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit.

Het westelijke deel (Malakka) beslaat ongeveer 40% van de oppervlakte van het land, maar meer dan 85% van de bevolking is hier woonachtig.

De federatie van Maleisië is een constitutionele monarchie. Officieel staat de Hoogste regeerder of Yang di-Pertuan Agong, die gewoonlijk de koning wordt genoemd, aan het hoofd hiervan. De Koningen van Maleisië worden gekozen voor termijnen van vijf jaren uit de negen sultans van de staten van het schiereiland Malakka.

Het kabinet heeft de uitvoerende macht. Het wordt geleid door de premier.. Het parlement bestaat uit twee kamers: de Senaat (Dewan Negara) en het lagerhuis of huis van afgevaardigden (Dewan Rakyat). De grondwet van Maleisië stipuleert dat de premier gekozen moet worden uit het lagerhuis, dat naar het inzicht van de Yang di-Pertuan Agong een meerderheid in het parlement vertegenwoordigt. Het kabinet wordt uit leden van beide huizen van het parlement gekozen, en legt verantwoordelijkheid af bij dat orgaan. De regeringsleiding is begin 2004 verhuisd naar het nieuwgebouwde Putrajaya.

Malaysia is verdeeld in verschillende staten en territoria:

Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur (federal territorium)
Labuan (federal territorium)
Malakka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Putrajaya (federal territorium)
Sabah
Sarawak
Selangor
Terangganu